banner

Stanwick Lakes Visitor Centre

  • The Rockingham Forest Trust
  • Northamptonshire
  • March 2008
  • May 2009
  • £1.5m

Stanwick Lakes Visitor Centre

The Rockingham Forest Trust contracted Jeakins Weir to construct a single storey Visitors Centre at Stanwick Lakes, consisting of exhibition area, shop, cafeteria, conference, toilet and office facilities.

The timber-framed building was Northamptonshire’s first carbon neutral public building and was partially constructed over Stanwick Lake. The site is on a flood plain and was built on stilts, enabling the flood waters to pass harmlessly underneath.

The building incorporated the latest eco-friendly M&E systems, including photovoltaic panels, grey water recycling and water source pumps in the lake. Access to the site was throught he shared entrance to the Stanwick Lakes park and over a narrow bridge, which we subsequently replaced as a further phase to this project.

The project was awarded on an open book arrangement with a guaranteed maximum price. This cost certainty enabled a second phase to be constructed, which we carried out towards the end of the first phase.

Case Studies

linked-in